Hoe bescherm je je tegen vrieskou?

09/02/2021 - 10:34

Hoe bescherm je je tegen vrieskou?

Hoe bescherm je je tegen vrieskou?

Nu de temperatuur stevig onder 0 zakt krijgt onze huid het zwaar te verduren. Buiten is het erg koud, binnen is het lekker warm.
Maar dit verschil maakt het voor onze huid niet gemakkelijk. Hoe kan je je nu best beschermen tegen deze kou?

Vermijd te droge lucht

De luchtvochtigheid daalt wanneer we de verwarming hoog zetten in huis. Dit doet de huid geen deugd.
Een temperatuur van max 21 graden is ideaal. Een gemakkelijke oplossing is om kommetjes met water aan of op je chauffages te plaatsen.
Een andere oplossing is om een luchtbevochtiger in huis te plaatsen. Verlucht het huis ook geregeld en plaats de verwarming in de slaapkamers zeker niet te hoog.
Zo zorg je ervoor dat de huid niet te fel uitdroogt.

Een wist-je-datje: kamerplanten kunnen ook helpen. Planten zorgen er voor dat water verdampt in de lucht. Wanneer je ze genoeg water geeft dan stijgt de luchtvochtigheid in huis.

Gesprongen en gebarsten lippen

Doordat ’s winters de lucht weinig vocht bevat, gaat de bovenste laag van de huid makkelijk uitdrogen.
De bloedvaatjes trekken door de kou ook samen waardoor de huid van binnenuit ook weinig gevoed wordt. De lippen zijn hiervoor zeer gevoelig.
Het resultaat is een droge, ruwe huid die gemakkelijk gaat schilferen en barsten.
De oplossing is om de lippen meermaals daags in de smeren met een voedende lippenbalsem.
Op een zonnige winterdag is het belangrijk om een lippenbalsem met hoge zonnefactor te gebruiken.

Droge handen en kloven

Wanneer de temperatuur onder 0 gaat is de lucht erg droog en wordt onze huid extreem droog. Onze handen zijn hier heel vatbaar voor.
Ook met de handen veel in water zitten, droogt de handen snel uit.
Door de extreem droge huid hebben veel mensen in de winter last van pijnlijke kloven aan handen en vingers. Kloven aan de handen zijn hardnekkig.
De enige behandeling is heel regelmatig hydrateren met een handcreme. Zes, zeven keer per dag je handen insmeren is niet overdreven.
Best gebruik je ook handschoenen bij de afwas of het poetsen. Voor het slapen gaan smeer je je handen nog eens in met een extra laag hydraterende creme (en draag je eventueel handschoentjes),
zo worden je handen al slapen gevoed.

Winterhanden en wintervoeten

Bij blootstelling aan koude trekken de kleine bloedvaatje samen. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam.
Het zorgt er voor dat de doorbloeding in handen en voeten vermindert , met als doel ervoor te zorgen dat de temperatuur van het lichaam op peil blijft.
Hierdoor komt de bloedvoorziening in de huid in het gedrang en kan deze een ontstekingsreactie vertonen met pijn, roodheid en zwelling.

Enkele tips om dit te voorkomen:

  • Hou niet alleen uw handen en voeten warm en droog, maar ook het hele lichaam
  • Kies voor de juiste kledij: gebruik brede schoenen en ademende sokken en handschoenen
  • Neem voorzorgen: voorzie een extra paar droge sokken, wie met natte sokken rondloopt bij vrieskou loop risico op vrieswonden.
  • Beweeg voldoende