Kriebelbeestjes

23/09/2020 - 12:19

Kriebelbeestjes

Nu de scholen weer begonnen zijn krijgen we weer meer vraag naar luizenproducten.

Wat zijn die beestjes nu precies?

Onterecht worden luizen geassocieerd met een slechte verzorging. Luizen zijn onschuldig maar het vormt toch een zeer hardnekkig probleem. Ze zijn lichtgrijs tot bruin van kleur en zitten op het haar van de mens. Ze kunnen enkel overleven op de mens en niet op huisdieren. Ze hechten zich vast op de haren en hoofdhuid en zuigen zich vol met bloed. Als afweerreactie tegen hun uitwerpselen en speeksel kan hevige jeuk optreden, die vooral ’s nachts erg vervelend is. Luizen die de mens verlaten sterven door uitdroging binnen de 48uur. Ze kunnen namelijk maar 2 dagen zonder bloedmaaltijd overleven. Luizen kunnen niet springen of vliegen maar ze kruipen. Ze verplaatsen zich van mens naar mens via rechtstreeks hoofdcontact. Overdracht via muts, sjaal of hoofdkussen kan ook voorkomen.

Hoe kan je ze herkennen?

Luizen houden van warmte. Ze bevinden zich vooral in de haren van de nek en boven de oren. Als je goed kijkt, dan kan je de luizen zelfs zien. Om zeker te zijn dat er luizen zijn kan je altijd het haar kammen met een luizenkam en telkens afvegen op wit papier. Neten zijn de eitjes van de luizen en de kleur varieert van bleek en doorzichtig tot donker, afhankelijk van het levensstadium. De parelachtige, witte lege omhulsels die in het haar achterblijven, zijn oude neten. Dit mag je niet verwarren met schilfertjes, deze liggen los tussen de haren en zijn talrijker, tot tegenstelling van neten.

Wat kan je zelf doen?

Hoofdluizen komen voor in alle milieus.

  • Er is dus echt geen reden tot schaamte als je ze aantreft. Verzwijg de vondst niet. Integendeel: waarschuw de mensen uit je omgeving, de school, de crèche,… zodat ze maatregelen kunnen treffen tegen deze ongenode gasten.
  • De efficiëntste en betrouwbaarste wijze is de natte-kammethode. Met een luizenkam, dit is een kam waarvan de tanden dichter dan 0,3 mm bij elkaar staan, wordt het haar zeer zorgvuldig gekamd. Hierbij worden de haren eerst gewassen en ingewreven met conditioner en vervolgens uitgekamd van achteren (uit de nek) naar voren (voorhoofd). Druk de luizenkam goed tegen het hoofd aan. Let vooral goed op achter de oren en in de nek.. Na elke kambeweging veeg je best de luizenkam af op een stuk wit papier. Dit doe je twee keer per week, twee weken lang. Deze optie is ook een alternatief als de producten die je apotheker heeft voorgesteld, niet helpen. Sommige luizen hebben namelijk resistentie opgebouwd tegen de bestaande luizenshampoos, door deze producten te vaak te gebruiken wanneer dit niet nodig was.
  • Het is belangrijk dat meerdere personen tegelijkertijd een behandeling starten, anders blijven de luizen verhuizen en kan je altijd weer besmet raken.

Wat kan je apotheker doen?

Je apotheker kan je een luizenshampoo, -spray of -lotion aanraden. Er bestaan verschillende producten die doeltreffend zijn.

  • Eerste keuze is permethrine, een insecticide die inwerkt op het zenuwstelsel van de luis. Daarmee wrijf je de haren zorgvuldig in. Laat het product 20 minuten inwerken, en spoel daarna af. Herhaal de behandeling na één week om resterende luizen en neten te verwijderen.
  • Is het probleem na twee weken nog niet opgelost, dan wordt overgeschakeld op een ander product. Meestal wordt dan gekozen voor dimethicon, een olie die de luchtopeningen van de luis afsluit. Deze olie kan het haar wel erg vettig maken!

Ook bij het gebruik van luizendodende middelen is het aangewezen om de haren om de drie tot vier dagen volgens de natte-kammethode te kammen. Op deze manier worden ook pas uitgekomen luizen verwijderd en kan je nagaan of de behandeling aanslaat.

Kan ik hoofdluizen voorkomen?

Een bezoek van luizen kan je niet voorkomen. Het enige wat je kan doen is de kans op besmetting minimaal te houden. Daarom wordt het gemeenschappelijk gebruik van onder meer hoeden en sjaals afgeraden, alsook hoofd-hoofdcontact.

  • Preventief mag je zeker geen luizendodende middelen gebruiken. Dit is niet doeltreffend, de producten zijn bovendien giftig en irriterend en de luizen zouden er kunnen aan wennen, wat dan weer resistentie uitlokt.
  • Was mutsen, sjaals, knuffels, enz. op 60°C. Wat niet (warm) kan worden gewassen, gebruik je gedurende 1 week niet. Steek het in een afgesloten plastic zak, dan zijn de luizen in elk geval dood. Kleine voorwerpen kunnen ook voor een dag in de diepvriezer.
  • Kammen en borstels die in aanraking zijn gekomen met luizen, kunnen het best worden gereinigd door te weken in warm water (minimaal 60°C gedurende vijf minuten).

Weet je geen raad meer? Geen probleem, je apotheker wel- dus ga het even vragen!

Bronnen:

gezondheidenwetenschap.be
Adviezen voor zelfzorg
https://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/hoofdluizen
https://www.kindengezin.be/gezondheid-en-vaccineren/ziek/luizen/
https://www.jouwlokalehuisapotheker.be/luizen-uitpluizen-lees-onze-tips/...